Selecteer een pagina

Een partij die voor iedereen de beste keuze wil zijn, is het waarschijnlijk voor niemand. Omgekeerd lijkt het me achterhaald dat kiezers zich exclusief met één partij verbonden voelen. Toch moeten we woensdag weer die ene alles-of-niets-keus maken. Ik zal PvdA stemmen in de geruste wetenschap dat anderen in mijn omgeving de partijen zullen steunen die ik ook graag in de tweede kamer zie.

Mijn PvdA staat voor rechtvaardigheid en solidariteit en strijdt tegen tweedeling en uitsluiting. Nee, niet als enige, maar wel het langst en, wat mij betreft, het meest overtuigend. Het is ook de belangrijkste opgave de komende jaren. Uiteindelijk kan een samenleving het zich niet veroorloven als grote groepen mensen zich langdurig of systematisch voelen buitengesloten.

Mijn PvdA neemt verantwoordelijkheid, juist als het moeilijk is. Ik ben trots op wat er de afgelopen jaren is bereikt. Nederland is uit de crisis en de werkgelegenheid herstelt sterk. We hebben de rekening vooral gelegd bij de mensen met een hoog inkomen en ze niet doorgeschoven naar de volgende generatie. Jongeren gaan voor een volwassen baan een volwassen salaris krijgen, de woonsubsidie voor de rijken is aan banden gelegd, de ongebreidelde groei van de zorg is (een beetje) onder controle gebracht en er kwam een energieakkoord.

Mijn PvdA krijgt dus ook mijn stem.

Maar, in een goed restaurant verwacht je ook dat er meer dan één smakelijk gerecht op het menu staat. Ik kan me dus goed voorstellen als je een andere keus maakt.

Als de klimaatverandering je grootste zorg is en je graag wil dat ons belastingstelsel en onze economie veel duurzamer worden ingericht dan lijkt het me, bijvoorbeeld, heel vanzelfsprekend om voor GroenLinks te kiezen. Ook een ruimhartig vluchtelingenbeleid en een jaloersmakende energie in de campagne zou je bij je keuze kunnen betrekken.

Als je Europa belangrijk vindt of veel waarde hecht aan persoonlijke vrijheid – het recht om softdrugs te gebruiken, bijvoorbeeld, of het recht om zelf te bepalen op welk moment je leven voltooid is – dan is D66 misschien wel de beste keuze. Bovendien staat Vera Bergkamp op de lijst.

Als je graag een keertje de knuppel in het hoenderhok wil gooien en tegen de schenen van de gevestigde partijen wil schoppen of als je digitale burgerrechten of democratische vernieuwing hoog in het vaandel hebt staan dan lijkt het mij best leuk als de Piratenpartij het gaat redden.

Wat deze partijen gemeen hebben is een solide humanistische grondslag en een optimistisch vertrouwen in ons vermogen om voor iedereen een betere wereld te maken. Daarom voel ik me met deze partijen verbonden.

Veel wijsheid vandaag en, voor mijn collega’s, succes!